Ei vielä pysyvä käänne
29.10.2018
Lähes kymmenen vuoden nousun jälkeen maailman osakemarkkinat ovat viime viikkoina laskeneet reippaasti. Laskun takana on monia syitä, joista päällimmäisiä ovat koronnousu Yhdysvalloissa ja huolet Kiinan talouden näkymistä kauppasodan velloessa. Samaan aikaan kuitenkin talous kasvaa edelleen reippaasti ja yritysten tulokset ovat vahvoja, mikä tukee osakkeita. Pitkän nousun jälkeen osakkeiden tuottonäkymät ovat aiempaa vaisummat ja heilunta lisääntyy. Vielä on kuitenkin ennenaikaista julistaa nousukauden tulleen tiensä päähän.
Viime vuoden juhlien jälkeen tämä vuosi on ollut osakemarkkinoilla haastavampi. Yhdysvaltain osakkeet ovat olleet nousussa maan veroalen ansiosta, mutta muun maailman osakkeiden hinnat ovat kehittyneet heikosti. Varsinkin viime viikkoina osakkeet ympäri maailman ovat laskeneet selvästi.
Finanssikriisin päätyttyä alkoi lähes kymmenen vuotta kestänyt osakkeiden ja talouden nousukausi, jonka jälkeen sijoittajat ovat hermostuneita. Sijoittajat pelkäävät, onko pitkä nousu vihdoin ohi. Todennäköisempää on kuitenkin, että käynnissä on normaali markkinahermoilu uutisvirran muututtua aiempaa ailahtelevammaksi.
Korkojen nousu ja Kiina päällimmäiset huolenaiheet
Laskuun on monia syitä. Selkein alamäen käynnistäjä lokakuussa on ollut korkotason pomppu Yhdysvalloissa. Korkotaso on yhä matala, mutta talouden piristyessä USA:n keskuspankki Fed nostaa korkoja tasaiseen tahtiin, mikä vähitellen vaikuttaa talouskasvuun. Selvästi korkeammat korot olisivat taloudelle myrkkyä. Täytyy kuitenkin muistaa, että koronnousu on luonteeltaan itseään ehkäisevää, sillä se hyydyttäisi taloutta, mikä puolestaan estäisi korkojen nousua. Korot ovat talouden jarru jatkossakin, mutta äkkikäännettä ei ole luvassa.
Toinen huolenaihe on maailman toiseksi suurin talous Kiina. Kauppasota on ollut otsikoissa tämän vuoden, mutta vähitellen kauppanahistelu on kääntynyt lähinnä USA:n ja Kiinan väliseksi. Kiinan talouskasvu on ollut hieman hidastumassa muutenkin, ja USA:n tuontitullien pelätään pahentavan tilannetta entisestään. Kiinan viranomaiset ovat olleet hyviä luovimaan maan talouskasvua ja maassa on jälleen ryhdytty uusiin elvytystoimiin, mutta sijoittajat eivät ole vakuuttuneita siitä, että kasvuvahingot saadaan pidettyä aisoissa.
Lisäpontta laskulle on tullut vielä Euroopan suunnalla Italian uuden hallituksen ajaessa EU-sääntöjä rikkovaa budjettiaan eteenpäin ja toisaalta Britannian taistellessa keväällä edessä olevan EU-eronsa kanssa. Geopolitiikassa puolestaan öljyn hintapaineet ovat kasvaneet, kun Yhdysvaltain välit ovat kylmentyneet suurten öljyntuottajamaiden Iranin ja Saudi-Arabian kanssa.
Talous kuitenkin yhä kunnossa
Syitä markkinoiden laskulle löytyy siten runsaasti ja tässä tilanteessa taka-alalle onkin jäänyt perushyvä uutisvirta taloudesta ja yritysten tuloksista. Talouden kovin kasvuvauhti on jäämässä taakse kaikkialla, niin USA:ssa, Euroopassa kuin kehittyvillä markkinoillakin, mutta tahdin hidastuminen on maltillista. Heinä-syyskuun tuloskausi puolestaan kertoo, että yrityksillä menee edelleen pääsääntöisesti hyvin, varsinkin Yhdysvalloissa. Erinomaiset kasvulukemat olivat kuitenkin jo tiedossa ja odotukset korkealla, joten tulokset eivät ole riittäneet nostattamaan tunnelmia – varsinkaan, kun tiedossa on, että kasvuhuippu hiipuu jatkossa veroalehyödyn vähetessä.
Vaikka riskit markkinoilla ovat kasvaneet taloussuhdanteen lähetessä loppuaan ja kauppasotapuheiden hyydyttäessä tunnelmia, vielä ei kannata kuuluttaa osakkeiden nousumarkkinan loppuneen. Osakkeiden pysyvä lasku vaatii taloustaantumaa tai vähintäänkin voimakasta hidastumista, mikä painaa tulokset alamäkeen, ja siitä ei vielä ole merkkejä nähtävissä. Kovin kasvuvaihe on takana ja siten osakemarkkinoillakaan ei ole enää jättipotteja jaossa, mutta se ei tarkoita markkinoiden pohjan pettämistä. Ennemminkin luvassa on runsasta heiluntaa ja lopulta maltillisia tuottoja.
Maltillista osakeuskoa
Olemme olleet loppukeväästä asti varovaisia osakemarkkinanäkemyksessämme. Vaikka markkinoiden takaa löytyvä talouskehitys on pysynyt vahvana, kasvaneet riskit ovat varoittaneet osakemarkkinoiden mahdollisista pompuista.
Odotamme markkinoiden kehityksen jatkuvan epävakaana tästä eteenpäinkin. Sijoittajat tasapainoilevat kohtuullisen hyvän, mutta hieman hiipuvan kasvun ja toisaalta markkinoiden uhkakuvien välillä. Hermoilua riittää, mutta emme usko markkinoiden pysyvään alamäkeen.
Viime aikojen korjauksen jälkeen markkinahintoihin on jo leivottu sisään paljon riskejä, joten lähiviikkoina voidaan nähdä markkinoilla myös selviä pomppuja ylöspäin.
Lippo Suominen
Päästrategi, FIM Varainhoito